El nen, de Colas Gutman

El nen Colas Gutman

Animallibres. Traducció d’Isabel Obiols

En Lleonard és un nen de ciutat que odia el camp. A ell el que li agrada és saltar pels bancs, caminar per la vorera, perseguir coloms i anar al cinema, però els seus pares insisteixen a anar al camp cada cap de setmana. Allà no hi ha res per divertir-se, els seus pares li diuen que "escolti el silenci" i admiri el paisatge. Per en Lleonard aquest pla és d'allò més avorrit. Un dia, durant un passeig pel camp, en Lleonard es perd. En un dels camins es troba una ovella i li pregunta en Lleonard què és. En Lleonard té claríssima la resposta: ell és un nen. Però la següent pregunta de l'ovella el deixa perplex: per a què serveix un nen? Una pregunta no tan fàcil de respondre. En aquest debat es van afegint diversos animals que tenen clar la seva utilitat. Una vaca serveix per fer llet, una gallina per pondre ous i una ovella per fer llana, però un nen està claríssim que no serveix per res. En Lleonard està tan absort en trobar la resposta que no para atenció i acaba en una situació pròpia de tot conte tradicional: un llop ferotge se'l vol menjar. Per sort, és un llop amb molta consciència sobre la contaminació i rebutja en Lleonard per ser un nen de ciutat amb olor de tubs d'escapament i pollastre hormonat. Així que en Lleonard no serveix ni per ser menjat! Quan en Lleonard per fi es retroba amb els seus pares els farà la pregunta que tan capficat l'ha tingut: per a què serveix un nen? Tindran la resposta els seus pares?

Aquesta petita novel·la per a primers lectors és molt divertida i d'una forma ben original planteja una pregunta molt difícil de respondre. Colas Gutman és molt conegut per les novel·les del "Gos Pudent" i aquest llibret conserva característiques pròpies del seu estil. Amb una escriptura cuidada, amb frases curtes i enginyoses, dona una lliçó de filosofia sense oblidar els seus lectors, els infants, i troba el punt just entre l'humor i la reflexió. El llibre original en francès està il·lustrat per Delphine Perret, però aquesta edició d'Animallibres està il·lustrada per Emilio Urberuaga.

I per a què serveix un nen?, un nen necessita ser útil? En aquest llibre no trobareu la resposta, però, com en Lleonard, potser aprenem  que escoltant la natura podem començar a reflexionar sobre el paper de l'ésser humà en ella.

Carla

Anterior
Anterior

L’incendi, de Daniela Krien

Siguiente
Siguiente

Llibres d’esport