Llibres d’esport

L'esport ja està present en la nostra vida, normalment com a oci o entreteniment, i ara, amb motiu del mundial de Qatar s'ha estat destacant el seu paper com a agent social i polític. Hem aprofitat la nostra participació mensual a Ràdio Badalona per parlar de llibres que ens parlen d'esport des de diverses perspectives i diferents gèneres.

Moltes vegades ens apropem a l'esport a través de llibres de biografies d'esportistes o històries de clubs. Però podem anar més enllà, i apropar-nos a l'esport amb llibres que relacionen esport i sociologia o crítica esportiva.


Un molt adient pel debat que hi ha hagut a Qatar sobre esport i drets LGTBIQ+ és Corres como una niña de David Guerrero (Editorial Dos Bigotes). Aquí es fa un repàs de la discriminació i dificultat que han de viure a l'esport les persones de sexualitat i gènere dissidents, dificultats que neixen del profund masclisme i homofòbia que es viu dins de l'àmbit esportiu. És molt interessant l'estat de la qüestió que fa de com ha anat evolucionant el criteri per separar per gèneres els esportistes i com desmunta el mite que les dones trans i intersex tenen un avantatge competitiva.

Una altra proposta és La barbarie deportiva de Marc Perelman (Virus editorial). Un llibre que fa un recorregut per diversos esdeveniments esportius, com les olimpíades o diversos mundials de futbol, i analitza com l'esport s'ha arribat a convertir en l'espectacle total i la nova religió del segle XXI. Defensa que l'esport modern, tal com l'entenem avui, apareix amb el capitalisme i és un agent globalitzador i homogeneïtzador. Les grans federacions esportives, el COI o la FIFA, són organitzacions supranacionals que dominen sobre governs , com es pot veure quan s'organitza una olimpíada que es mobilitzen forces policials o es modifica tot el teixit urbà.

És un llibre molt crític amb l'esport professional, podríem pensar que en excés, però també necessari en la mesura que l'esport només rep crítiques puntualment i per esdeveniments concrets, però no com a fenomen social i polític

Quan es parla d'esport es fa normalment de l'esport federat i institucionalitzat, però moltes vegades l'esport el practiquem per oci o salut, sense una ambició professionalitzadora.
Hi ha algunes propostes interessants que reflexionen entorn de l'esport que practiquem com a oci.
Un exemple és el llibre Contra el running de Luís de la Cruz (Piedra Papel libros), que ja us en vam parlar a una entrada del nostra blog.

Una visió de l’esport des de la ficció, també és possible. De fet enguany l'editorial Blatt&Ríos ha publicat Bocetos de natación de Leanne Shapton. És un llibre on l'autora explica part de la seva adolescència, quan entrenava per ser nadadora olímpica, i després com deixa la natació professional i com canvia la seva relació amb la natació. Amb una prosa molt elegant i meditativa reflexiona i explora com va canviant la seva vida sempre entorn de l'aigua. Leanna Shapton també és artista, i aquesta edició combina la narrativa amb imatges de quadres seus inspirats en la natació i també amb fotografies de tots els banyadors que ha anat tenint al llarg de la seva vida. Un llibre molt recomanable que també ens permet apropar-nos a l'esport des d'una altra perspectiva.


Som una llibreria de Badalona, ciutat de bàsquet, i parlem de llibres d’esport, així que no poden faltar recomanacions basquetbolístiques.

Coast to coast de Fernando Mahía (Contra editorial) és un llibre de viatges pels Estats Units on el fil conductor és el bàsquet que serveix per entendre les idiosincràsies d'aquest país.


El gigante rojo de Marc Bret i Nacho Morejón (JC Ediciones) un llibre de caràcter més històric que narra els secrets del bàsquet soviètic quan el conflicte entre Estats Units i la URSS estava al punt àlgid. Un llibre molt documentat per conèixer com el bàsquet es va convertir en una arma propagandística.


Baloncesto y otras hierbas de Shea Serrano (Contra editorial) un llibre amb entrades curtes i il·lustracions, que explica diversos secrets i curiositats sobre la NBA.

Carla

Anterior
Anterior

El nen, de Colas Gutman

Siguiente
Siguiente

Recomanats Nadal 2022: ficció