SIGNATURES SANT JORDI 2024

Dissabte 20 d’abril. Plaça Pompeu Fabra (Badalona)

 

17h-18h

A la foguera!, de Carla Vall i Duran (Ara llibres)

Escrit amb la força de la denúncia i després d’una ambiciosa investigació, A la foguera! reconstrueix i dona un nou significat als judicis misògins del passat per entendre els del present.

No mentiràs, de Carla Vall i Duran (Fragmenta editorial)

Ometre la veritat pot ser una manera de mentir. Partint d’aquesta premissa, i ajudant-se de la seva experiència com a advocada en violències masclistes, Carla Vall ens ofereix una mirada nova al manament No mentiràs. La jurista ho té clar: la violència contra les dones s’aguanta sobre el seu silenci, un silenci al qual són obligades per mantenir la pau de la comunitat.

Carla Vall i Duran

És advocada i criminòloga, docent, experta en drets humans i en l’abordatge i prevenció de les violències masclistes i assessora en polítiques públiques i en seguretat. És autora dels llibres de no-ficció Trenqueu en cas d’emergència (Univers), No mentiràs (Fragmenta) i A la foguera! (Ara Llibres).

Tauró blanc, de Genie Espinosa (Editorial Finestres)

Després de rebre la notícia de la mort del seu pare, a qui mai va arribar a conèixer, Maude ha de viatjar a la petita illa de Jesmond per buidar la casa de pertinences i arreglar la paperassa. En aquest retorn a un passat que li és aliè, Maude haurà de fer front a un conjunt de records: revistes, discos o missatges gravats en cassets vells que la duran a reconstruir la figura paterna.

Genie Espinosa

Il·lustradora badalonina, autora de còmics i muralista. Es va graduar en il·lustració i disseny gràfic. És l’autora del còmic Hoops (2021, Sapristi), guanyador del Premi Miguel Gallardo com a autora revelació del 40 Saló del Còmic de Barcelona.

Coordina el fanzine Raras (2019) i Muy raras (2020), on autopublica una tria d’autores, il·lustradores, escriptores i en el qual cerca exaltar el talent femení multidisciplinar (llista de millors còmics del 2020 segons The Comics Journal).

Aliades, de Txell Feixas Torras (Ara Llibres)

Fins i tot enmig de la foscor, en un dels llocs més durs del planeta, s’hi poden obrir escletxes d’esperança que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, al Líban, la llum va entrar amb en Majdi. Aquest pintor de façanes palestí va formar un equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic.

Txell Feixas Torras

És periodista. Ha treballat com a corresponsal a l’Orient Mitjà des de Beirut per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En aquesta etapa professional ha cobert la guerra contra Estat Islàmic a l’Iraq, la caiguda del Califat des de Rojava i les Marxes pel Retorn a la Franja de Gaza, entre altres esdeveniments de primer ordre a la zona. Abans també va seguir el segrest dels voluntaris de Barcelona Acció Solidària reivindicat per Al-Qaeda a Mauritània o la crisi humanitària a la tanca de Ceuta amb el Marroc. És l’autora del llibre Dones valentes (Ara Llibres, 2020).

18h-19h

Estimada Gris, de Sílvia Soler (Univers)

Sense feina, acabada de divorciar i amb la mort del seu pare encara recent, la Gris es troba, amb quaranta anys, amb una vida a la deriva i que cada cop sent menys seva.

Des de fa temps una idea li ronda pel cap: marxar ben lluny dels carrers i de la gent de Puebla, Mèxic. Cap a la terra dels seus avantpassats, aquella Catalunya remota de què tant li havia parlat l’avi Antoni quan era petita.

Sílvia Soler i Guasch

és periodista i escriptora de novel·les.
Amb Mira’m als ulls va guanyar el premi Fiter i Rossell el 2003, i amb Petons de diumenge, el premi Prudenci Bertrana 2008. Altres títols molt celebrats són 39+1, L’ edat en què una dona sap que l’home de la seva vida és ella mateixa (2005), Una família fora de sèrie (2010), L’estiu que comença (2013) —amb el qual va guanyar el premi Ramon Llull—, Un any i mig (2015), Els vells amics (2017), el recull d’articles Rellotges de sol (2018), El fibló (2019) i Nosaltres, després (2021).
En l’actualitat col·labora de manera habitual en diversos mitjans de comunicació.

Assaig general, de Milena Busquets (Amsterdam llibres)

La mare morta fa anys, però la presència de la qual es continua sentint; l’estima indestructible pels fills que creixen; els bons i els mals amants; els editors, les lectures, l’escriptura; els banys matutins solitaris a l’estiu; les petites coses que fan que la vida valgui la pena; la trobada fortuïta amb un amic de la infància que ja havia oblidat… Una suma d’elegants peces breus que formen un llenç impressionista de moments vitals.Un regal inesperat: la continuació de l’èxit internacional També això passarà.

Milena Busquets

Va estudiar al Liceu francès de Barcelona i va obtenir el Grau en Arqueologia de l’Institut d’Arqueologia de l’University College de Londres (UCL). Va treballar durant molts anys a l’editorial Lumen. Al cap d’un temps, va fundar la seva pròpia editorial, va treballar per a una revista del cor i va ser relacions públiques d’una marca de moda. Ha escrit Hoy he conocido a alguien (Bruguera, 2008), También esto pasará (Anagrama, 2015), Hombres elegantes (Anagrama, 2019), Gema (Anagrama, 2021) i Las palabras justas (Anagrama, 2022).

La casa tapiada, de Julià de Jòdar (Editorial Comanegra)

Vet aquí la presumpta biografia de Caballero a mans del senyor Lotari, trenada amb centenars de veus (algunes d’anònimes i moltes de ben públiques) que despullen i escabetxen sense pietat tant l’home concret com totes les cares i caretes de l’antifranquisme dels seixanta i setanta. El món cultural i intel·lectual, la disputa entre grups (i egos) de l’esquerra i el catalanisme, les infidelitats als ideals i a les persones, la Gauche Divine, les Jornades Llibertàries...

Julià de Jòdar

Neix a Badalona i es cria al barri del Gorg. L’entrada tardana de Julià de Jòdar a la literatura catalana va ser una de les més impactants de la història recent. La seva obra més important és L'atzar i les ombres, una trilogia que comprèn les novel·les L'àngel de la segona mort, El trànsit de les fades i El metall impur. El 2009, amb la novel·la Pastoral catalana, una mena d'homenatge a l'escriptor estatunidenc Philip Roth i la seva novel·la American Pastoral, rebé el Premi Carlemany.

19h-20h

Tu precariedad y cada día la de más gente, de Patricia Castro (Apostroph)

La desigualtat augmenta a tot el món. Creix la pobresa i l'angoixa entre els que no són capaços de controlar les seves vides, amb treballs precaris i un futur sense esperança. Al mateix temps, les proclames dels governs de tot el món queden en bones intencions i paraules tan altisonants com buides.

Patricia Castro

Té estudis en economia i sociologia. Molt activa a les xarxes socials, compta amb el seu propi canal de Youtube. Feminista i comunista, ha estat editora de la Revista Mirall. Actualment col·labora amb Mundo Obrero, Catalunya Plural, Poscultura i Alternativas económicas.

El gabinete de los cien cajones , de Lluís Rueda (Orciny Press)

Lluís Rueda ens presenta una altra obra singular situada en el marc de la new weird o ficció estranya. El gabinete de los cien cajones aprofundeix en les constants habituals de l'autor: llindars onírics, forta càrrega simbòlica i una prosa fosca i poètica. Les memòries de Xaverina von Attems, una dona de principis del segle xx, són el material de partida d'aquesta sorprenent novel·la d'horror gòtic que ret homenatge a escriptores precursores del gènere com Ann Radcliffe o Clara Reeve.

Lluís Rueda

Editor, escriptor, guionista i analista cinematogràfic. Director de l'Editorial Hermenaute. Ha sigut director de la web de cine fantàstic Judex. Col·laborador en diversos mitjans: ràdio, televisió, revistes cinematogràfiques, culturals i magazines. Entre les seves obres destaquen l'assaig Monstruos eléctricos: El cine de terror y la ciencia ficción en la Universal (Arkadin Ediciones, 2021), la novel·la de ciència ficció El columpio negro (Tyrannosaurus Books, 2012) i la novel·la de terror esotèric Paradoja en Renfield Street (Hermenaute, 2017)

Siguiente
Siguiente

Sant Jordi 2024: no ficció