Recomanats Nadal 2023: no ficció

Fantasme del tsunami

Fantasmes del tsunami

Richard Lloyd Parry

La Segona Perifèria (

traducció catalana: Anna Llisterri)

Aquesta és la commovedora història dels vius, dels morts i dels seus esperits errants. La història d’una comunitat que va enfrontar-se a la catàstrofe i la seva lluita obstinada per trobar el consol entre les runes.

L’any 2011, Richard Lloyd Parry, corresponsal del diari The Times, va viure a Tòquio un dels pitjors terratrèmols que es recorden. Després va venir el gran tsunami. Durant els sis anys següents, Parry va cobrir la zona devastada, al nord-est del Japó. Allà, en una vall aïllada i remota, la tragèdia va colpejar especialment una escola de primària. La magnitud del desastre va despertar les forces atàviques d’una cultura mil·lenària, plena de fantasmes i aparicions.

Què va passar als nens de l’escola mentre esperaven ser evacuats? Per què els mestres no els van portar a un lloc segur? I per què es va ocultar la veritat a les famílies?

els hereus

Els hereus

Eva Fairbanks

Edicions del Periscopi (

traducció catalana: Ricard Gil)

L’any 1994 l’últim règim del món explícitament segregacionista es va esfondrar. Dècades després, el país segueix dividit, incapaç de superar la disfunció social que ha heretat i que condemna els seus ciutadans a la desigualtat. Com podem deixar anar el nostre passat, com a individus i com a països? Com s’han de pagar els deutes històrics? I com una persona pot viure una vida conseqüent en una societat que ja no reconeix?

A través de les vides de tres sud-africans corrents, la Dipuo, la seva filla Malaika i en Christo, Eve Fairbanks mostra el costat humà del conflicte. Els hereus és un estudi escrit amb una visió psicològica penetrant i una prosa encisadora.

Las abejas y lo invisible

Clemens J. Setz

H&O Editores (

traducció castellana: José Aníbal Campos)

Un assaig tan apassionant com sorprenent sobre llengües inventades: esperanto, volapuk, klingon, lojban, bliss... pel qual desfilen poetes talentosos, reis perseverants, gent perduda, invisible i perseguida, robots i criminals, herois i salvadors del món i personatges tan dispars com Kafka, el rei Gigamesh, Landolfi o Werner Herzog. Poder i llenguatge, codi i llibertat. Clemens J. Setz, el nou prodigi literari en llengua alemanya, per fi en espanyol.

La situació i la història

Vivian Gornick

L’Altra Editorial

(

Traducció catalana: Mar Molero Dolz

)

¿Què és l’escriptura del jo? ¿I la narrativa personal? ¿Com es distingeixen de les memòries o de l’autoficció? Vivian Gornick ho té molt clar: l’escriptura del jo consisteix a esprémer la matèria primera, o sigui, la pròpia experiència, i transformar-la en un relat universal que ens aporti profunditat d’ànima i autoconeixement. En el terreny de la ficció literària, el jo és sovint un narrador no fiable, però en la no-ficció s’estableix un pacte indestructible de veritat i honestedat entre l’escriptor i el lector. La situació i la història és un assaig clarivident i estimulant sobre l’art de l’escriptura del jo en el qual Gornick ens convida a reflexionar sobre la veritat en l’escriptura, ens ensenya a reconèixer-la en la pròpia prosa i l’aliena i ens mostra la perdurabilitat de narradors honestos en l’obra de Joan Didion, Oscar Wilde, James Baldwin o Marguerite Duras. 

A la recerca del lotus

Charmian Clift

Les Hores

(Traducció catalana: Míriam Cano)


El 1951 els escriptors australians Charmian Clift i George Johnston van deixar el Londres gris de la postguerra per anar-se’n a viure a Grècia. Es van instal·lar, primer, a la petita illa de Kàlimnos i, després, a Hidra; el seu pla era viure de manera senzilla i centrar-se en la seva escriptura.

A Hidra van acomplir el seu somni: van comprar una casa a prop d’un pou i van iniciar una vida tranquil·la i autèntica dedicats a la seva passió: la creació literària. Aquesta existència idíl·lica i pròpia de bohemis aviat va topar amb el caos de la vida domèstica, la cura dels fills i uns ingressos escassos provinents dels drets d’autor. Alhora, l’alcohol i les tavernes del port els distreien dels seus objectius creatius, i es convertien en el centre d’una comunitat informal d’artistes i escriptors. Aquest grup incloïa Leonard Cohen, a qui van acollir com a hoste.

L’arribada progressiva de més artistes i, finalment, del turisme faria tremolar el seu ideal de vida.
Clift ens relata la construcció i decadència del seu somni utòpic, mentre ens mostra una imatge evocadora dels habitants i els ritmes de la vida tradicional de l’illa, molt abans que el turisme de motxilla i el de masses hi arribessin

La ignorància

Peter Burke

Editorial Arcàdia

(

Traducció catalana: Ariadna Pous

)

Al llarg de la història, cada època ha considerat que tenia més coneixements que en temps enrere: el Renaixement mirava l’edat mitjana com una era de foscor; els pensadors de la Il·lustració van intentar desfer-se de la superstició fent prevaldre la raó; l’estat del benestar modern ha intentat acabar amb el llast de la ignorància a través de l’educació generalitzada, i el món hiperconnectat d’avui sembla que ha posat l’esperança en l’accés il·limitat a la informació… ¿De debò que som menys ignorants que els nostres avantpassats? ¿O hi ha formes d’ignorància que són recurrents?

Peter Burke ens proposa una història social de la ignorància en el món occidental, i específicament en l’Europa premoderna i contemporània, a través de la política, la ciència, la religió, l’economia, la guerra i les catàstrofes ambientals, entre altres àmbits. La manca de coneixement pot ser de moltes menes (conscient, inconscient, ingènua, fingida, imposada…) i tots som ignorants d’una manera o altra.

terrible historia cosas bellas

La terrible historia de las cosas bellas

Katy Kelleher

Alpha Decay (

traducció castellana: Albert Fuentes)

En aquesta col·lecció d'assajos lúcids i contundents, en els quals ciència, història i memòries es combinen magistralment, Kelleher surt a la recerca dels secrets més inconfessables dels nostres productes preferits. Amb una prosa tan enlluernadora com els objectes que descriu, Kelleher ens convida a examinar la relació que mantenim amb els objectes que adornen el nostre cos i decoren les nostres llars. I al mateix temps argumenta que, encara que tinguem l'imperatiu moral de comprendre la nostra relació amb el desig, tampoc som malvats per anhelar la bellesa.

Deluxe. De cómo el lujo perdió su esplendor

Dana Thomas

Editoril Superflua (

traducció castellana: Javier Fernández de Castro)

A Deluxe Dana Thomas investiga i construeix amb gran do narratiu una imatge crítica del que a la fi dels anys noranta i primers dos mil va suposar el començament de la globalització en el sector del luxe, això és: la seva expansió a la classe mitjana, la massificació de l'oferta en paral·lel als nous mercats enriquits amb la liberalització de l'economia, la concentració de marques per part de poderosos grups empresarials, o l'abaratiment de la producció a causa de la deslocalització industrial a països en desenvolupament. Un procés amb noms i cognoms que va vulgaritzar el luxe en nom de l'enriquiment comercial i el intergró en l'imaginari de la cultura popular contemporània.

Lo que no sabemos

Lo que sabemos que no sabemos

Lawrence M. Krauss

Pasado y presente

(

Traducció castellana: Marc Figueras

)

Lo que sabemos que no sabemos ens proposa un viatge tortuós per les fronteres del cosmos, on el nostre coneixement és fragmentari i les nostres intuïcions s'enfonsen. Però precisament aquest és el terreny que diàriament recorre la ciència en el seu intent per descodificar les forces de la naturalesa. I per a això no hi ha millor guia de viatge que Lawrence Krauss.
Un viatge fascinant, amb un guia expert i minuciós, a través dels dominis del que coneixem raonablement bé, d'allò que almenys podem pensar seriosament i d'aquestes temptadores àrees que romanen més enllà del nostre abast. 

lagartos huracanados

Lagartos huracanados y calamares plásticos

Thor Hanson

Alianza Editorial

(Traducció castellana: Dulcinea Otero-Piñero)

 En aquest llibre Hanson aporta la seva particular perspectiva a aquest temps de crisi ecològica. Més enllà d'un planeta recalfat, aquí trobem històries de l'infinit i variat teixit de la vida, en el qual tot ésser viu -des dels bacteris fins als ocells- tracta d'adaptar-se amb ingenuïtat i resiliència. Aquesta obra presenta els detalls particulars que tan sovint s'obliden en els titulars sobre el clima, i ens convida a tots a viure amb més consciència i atenció mentre busquem un camí esperançador per a seguir endavant.

Guia gramatical de llenguatge no binari

Diversis autoris

Raig Verd

El llenguatge no-binari en el món de l’edició és ja una realitat. La llengua catalana viu el mateix procés d’experimentació que moltes altres llengües arreu del món. Ens enfrontem al repte d’oferir espais per al debat sobre la nostra llengua i de reivindicar la necessitat d’ampliar-ne els seus marges.Aquesta guia ofereix dues parts diferenciades: un espai on les persones no-binàries són i un altre on es diuen i fan una proposta per trobar un consens sobre com fer-ho.

Aquesta proposta és oberta i serà canviant: és un primer espai per trobar respostes i desitgem que generi preguntes. La llengua és, sens dubte, l’espai per impulsar-se, desenvolupar-se i construir-se. És imprescindible que les llengües no siguin tractades com a sistemes gramaticals estàtics, sinó com un reflex viu i canviant de qui les parla i les estima, per a qui són una llar.

Pormishuevismos

Erik Harley


Blackie Books


El llibre definitiu del PORMISHUEVISMO. La història dels "pelotazos" urbanístics com mai te l'havien explicat.

El moviment creat per Erik Harley (@perifèria.perifèria), expert en estudis urbans i col·laborador de l'Intermedio, que dona un repàs als casos més sonats de malbaratament urbanístic del nostre país.

BENIDORM · MARINA D'OR · RUIZ MATEOS – CALATRAVA · JESÚS GIL · TORRES COLÓN · BALENCIAGA i molts més.

Los Beatles marcando el tiempo

Craig Brown

Editorial Contra

(

Traducció castellana: Ibon Errazkin)

Craig Brown compon un sorprenent, hilarant i intel·ligentíssim relat calidoscòpic, on mescla història, etimologia, diaris, autobiografia, cartes d'admiradores, assajos, vides paral·leles, festes llegendàries, llistes de tota mena, entrevistes, anuncis, subhastes i històries increïbles —tot això amanit amb uns peus de pàgina inoblidables— per a deixar constància de l'enorme influència que els Beatles van tenir no sols sobre el seu temps, sinó també sobre tots els que van venir després.

Machismo, mafia y corrupción en el fútbol español

Fonsi Loaiza

Editorial Akal

A la finals d'agost de 2023, l'escàndol generat pel cas Rubiales va posar manifest, per a una immensa majoria de l'opinió pública, que alguna cosa  no rutlla en el nostre futbol. No obstant això, no és més que la punta de l'iceberg d'una situació que alguns porten denunciant fa temps. Nepotisme, misogínia, espionatge, prebendes, compra de voluntats, mitjans de comunicació esbiaixats a favor dels de sempre i tràfic d'influències formen part del dia a dia d'un esport que s'ha convertit en un negoci milionari promocionat com a espectacle de masses que només beneficia a una elit de privilegiats. Aquesta «família» corrupta, que, des dels clubs i les institucions, exerceix el seu poder, fa temps que ha robat el futbol als aficionats.

Anterior
Anterior

Recomanats Nadal 2023: infantil i juvenil

Siguiente
Siguiente

CRÒNICA D’UN CLUB DE LECTURA