Gravedad, de Marcus Chown

Gravedad Marcus Chown

Blackie Books Traducció de Pablo Álvarez Ellacuria

Cada lector té les seves preferències i fa el seu camí, descobrint gèneres, autors o temàtiques. Els meus primers anys de llibretera van ser en una llibreria especialitzada en ciència, així que per qüestions de trajectòria professional, el que era un tema i un gènere que mai llegia, ara s'ha convertit en una de les meves preferències lectores: la divulgació científica. Per això, tot i que la secció de ciència és petita li posem molta atenció.

Fa uns dies la premsa es feia ressò de l'arribada del cometa 2022 E3 (ZTF) pel sistema solar interior, un cometa que té un període orbital de 50.000 anys, és a dir, que la darrera vegada que es va veure va ser durant el Paleolític. El dia 1 de febrer serà el dia que estarà més pròxim a la Terra, a 0,28 UA (uns 42 milions de quilòmetres), i per tant serà fàcil de veure amb prismàtics. El cometa va ser descobert a principis de maig del 2022, quan passava per l'interior de l'òrbita de Júpiter. Com es pot saber l'òrbita del cometa?, quants anys triga en fer tota la trajectòria?, o en quin moment el podrem veure des de la Terra?

La culpable de tot plegat és la gravetat. El llibre Gravedad de Marcus Chown ens en dona les claus per entendre aquesta força.*

Com podeu imaginar,el llibre tracta sobre la gravetat i ens explica el seu funcionament i com s'ha entès aquesta força al llarg del temps. El llibre està dividit en 3 parts: Newton, Einstein i més enllà d'Einstein.

Amb Newton, descobrim aquest personatge i com va donar sentit a la natura i a la gravetat a partir dels moviments planetaris, dels equinoccis i de les marees. Newton va ser el primer demostrar matemàticament el funcionament de la gravetat en el seu Principia, però no va saber explicar com funcionava, d'on sorgia aquesta força.

Einstein en perfecciona el coneixement i detalla com la massa d'un cos modifica l'espai-temps i és aquesta curvatura que fa que els cossos s'apropin o s'allunyin i s'influencien uns als altres en les seves trajectòries. Einstein es va veure motivat per explicar la gravetat per desacords amb la teoria de Newton, però també perquè la teoria de la gravetat newtoniana no encaixava amb la seva teoria de la relativitat.

La teoria de la gravetat d'Einstein està més que demostrada, però encara no s'ha aconseguit unificar-la amb la mecànica quàntica, l'altra gran teoria de la física. La darrera part del llibre Chown explica que és la teoria de la gravetat quàntica i les diverses propostes sobre gravetat dels últims 50 anys, des d'aproximacions matemàtiques a la teoria de cordes, totes elles teories i prediccions que encara no s'han pogut demostrar.

Marcus Chown és un gran divulgador científic. Els seus llibres sobre física són molt clars, té una gran capacitat divulgativa i un deix humorístic que sempre és d'agrair en temes feixucs.

Gravedad és un molt bon llibre per conèixer aquesta força tan quotidiana que ens manté de peus a terra i ens apropa cometes.

Carla

* Podria haver posat com a exemple per recomanar el llibre la caiguda d'una poma, però he pensat que ja estava una mica gastat el recurs, i que l'arribada d'un cometa després de 50.000 anys era més emocionant.

Anterior
Anterior

CRÒNICA D’UN CLUB DE LECTURA

Siguiente
Siguiente

Un viatge gota a gota, de Josephine Mark