CLUB DE LECTURA LLEGIM CIÈNCIA: aproximacions i possibilitats en la literatura científica

Com ens aproximem a la ciència? Com a no experts, quines possibilitats hi ha? I com a experts, com podem sortir del text acadèmic? Quina relació hi ha entre ciència i literatura?

Aquest club de lectura no pretén fixar-se ni indagar en aspectes científics concrets. És una invitació a pensar la ciència i a aproximar-nos-hi des de les diferents possibilitats literàries, conèixer com des de diferents punts de vista i gèneres es tracta el fet científic. Cada mes proposem una lectura per relacionar la ciència amb la memòria, la passió, els problemes socials i polítics de l’actualitat o qüestionar com fem ciència.


conduït per Carla Arce, llibretera de Mitja Mosca. De formació humanística, la primera feina com a llibretera va ser en una llibreria especialitzada en ciència. Per motius laborals vaig començar a llegir divulgació científica, però ben aviat la literatura científica es va convertir en una de les meves passions i gèneres predilectes. Per casualitat la feina em va portar a especialitzar-me durant uns nou anys en literatura científica i ja mai he deixat de llegir-la.

Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com

Inscripció tot el club (5 sessions): 40€

Inscripció sessió individual: 10€

SESSIONS:

DIMARTS 18 DE NOVEMBRE, 19.30H

DES DE LA NARRATIVA: La ficció sempre és una porta d’entrada a altres mons i altres disciplines. La ciència també pot esdevenir un element narratiu i ficcional

Lectura: MANIAC, de Benjamín Labatut (Anagrama)

Una novel·la vertiginosa sobre els límits del pensament i els deliris de la raó.
Un inquietant tríptic sobre els somnis del segle XX i els malsons del segle XXI, MANIAC explora els límits de la raó traçant el camí que va des dels fonaments de les matemàtiques fins als deliris de la intel·ligència artificial. Guiat per l'enigmàtica figura de John von Neumann, un modern Prometeu que va fer més que ningú per crear el món que habitem i avançar el futur imminent.

 
 

DIMARTS 16 DE DESEMBRE, 19.30H

DES DEL TESTIMONI: Memòries i testimonis de científics ens permeten conèixer de primera mà com és i desenvolupa la investigació científica, conèixer les metodologies i els contextos que determinen les investigacions i els descobriments.

Lectura: LES MERAVELLES DELS SISTEMES COMPLEXOS, de Giorgio Parisi (Angle editorial / Paidós)

Aquest llibre és un viatge a l’extraordinària ment d’un físic prestigiós que, amb vint-i-cinc anys, ja va estar ben a prop del Nobel. Hi repassa els seus estudis pioners sobre partícules elementals, sobre fenòmens enigmàtics com les transicions de fase o el vol dels estornells en bandades. I, com a culminació, ens aporta les seves últimes reflexions sobre com sorgeixen les idees i la transcendència de la ciència en la nostra societat.

 

DIMARTS 27 DE GENER, 19.30H

DES DEL QÜESTIONAMENT: La ciència, com qualsevol saber humà, està lligada al seu temps i no està exempta de biaixos i ideologies. Per això es necessiten veus que qüestionin des d’on i com es fa ciència.

Lectura: EL COSMOS DESORDENADO, de Chanda Prescod-Weinstein (Capitán Swing)

En un viatge al món de la física de partícules i el cosmos, la doctora Chanda Prescod-*Weinstein comparteix en aquesta obra el seu amor per la física, des del model estàndard de física de partícules fins a la física de la melanina en la pell, passant per les últimes teories sobre la matèria fosca. La seva visió del cosmos es basa en llinatges feministes negres i queer. Ens reconeix que la ciència, com la majoria dels camps, està plagada de racisme, misogínia i altres formes d'opressió, i exposa un nou i agosarat enfocament de la ciència i la societat, començant per la creença que tots tenim el dret fonamental a conèixer i estimar el cel nocturn.

 

DIMARTS 24 DE FEBRER, 19.30H

DES DE L’ACTUALITAT: La ciència no és aliena al món en què es desenvolupa i és una disciplina des d’on podem pensar de forma crítica el present i les seves problemàtiques. La ciència sobrepassa la seva pròpia matèria per reflexionar sobre política, sociologia, filosofia...

Lectura: HABITAR COMO UN PÁJARO, de Vinciane Despret (la oveja roja)

¿Què és el territori des del punt de vista dels animals? Una frontera que és invisible als ulls humans, però perfectament tangible en el món de les aus. Aquesta constatació serveix a Vinciane Despret per analitzar el desenvolupament dels estudis ornitològics i adonar-se que per als ocells, l’assentament en el lloc expressa una manera de viure plegats.

Despret és una de les veus més singulars de l’anomenat «gir animal» en les ciències socials i la crítica cultural, i amb aquest assaig aconsegueix que ens replantegem (nosaltres, els humans) la noció de territori i la manera d’habitar els llocs.

 

DIMARTS 24 DE MARÇ,19.30H

DES DE LA PASSIÓ: La divulgació científica no és una matèria exclusiva de científics. Sempre hi ha persones, no expertes, apassionades, però rigoroses, que des d’un altre punt de vista ens poden descobrir la part més poètica, personal i entusiasta de la ciència.

Lectura: LEVIATÁN O LA BALLENA, de Philip Hoare (Ático de libros)

Philip Hoare té una obsessió amb les balenes. Leviatan o la ballena és el resultat d'una vida dedicada a estudiar aquests titans de les profunditats i a intentar comprendre el secret de la fascinació que exerceixen sobre nosaltres.
Endinsant-se en els dominis d'aquestes misterioses criatures, l'autor explora la tempestuosa relació de l'home amb elles, visita llegendàries zones baleneres i traça una història cultural de la balena que va des de Jonàs fins a Liberad a Willy i passa per l'obra d'escriptors com Hawthorne, Thoreau i, sobretot, Herman Melville i el seu Moby Dick.

 
 
 
 

*En cas de no cobrir el mínim de places establertes l’activitat s’anul·larà i es retornarà l’import de l’inscripció a la gent inscrita.

Anterior
Anterior

CLUB DE LECTURA MITJA MOSCA 2025-2026

Siguiente
Siguiente

EL TOTXO DE L’ESTIU. ARA QUE TINC TEMPS, M’HI POSO